Skoro třicet let se zajímá o praktický život našich předků, jejich zkušenosti a znalosti s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství. Od roku 2018 je pravidelným hostem v pořadu České televize "Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli". Spolupráce s ČT pokračuje dodnes. Vyšla jí řada publikací o zvycích a svátcích našich babiček, mj. i několikadílná publikace - Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století. Všechny informace najdete na webu Aleny Gajduškové: www.pozemskazahrada.cz. To, že se kurzy konají právě ve Slavonicích, je neopakovatelná příležitost se leccos naučit, není nutné jezdit třeba do Prahy.
Sobota 2. března 2024 - Zdraví a krása z přírody
10-17 h
Podzim, zima i časné jaro jsou obdobími, kdy všechny členy rodiny obvykle provází různá nachlazení, rýmy a kašle. Ale nejen v tomto čase můžeme trpět různými zdravotními neduhy. O pleť, nehty a vlasy se pečlivě staráme po celý rok. Vše je třeba vyživovat či hydratovat. Běžná kosmetika však často bývá plná chemie či alergizujících složek, které pleti naopak vůbec neprospívají. Jak a v jakém případě nám skvěle mohou pomoci přírodní prostředky, ať už v léčebných či pěstících procesech, se můžete dozvědět na jednodenním workshopu ZDRAVÍ A KRÁSA Z PŘÍRODY.
Zkušená lektorka Alena A. Gajdušková Vás naučí připravovat léčebné čaje, tinktury, masti, krémy či pleťové vody i proniknout do tajů přírodní léčby. Víte, že voda a hlína také léčí? Jsou to nejstarší léčebné prostředky, které lidé začali používat. A – jakkoliv se to nemusí zdát, také velmi účinné.
Cena: 1900,-Kč
Přihlášky na kurz se uzavírají 24. 2 2024 ve 24.00 h.
Účast si zajistíte zaplacením zálohy 1.000,-Kč na účet 670100-2202641788/6210
Storno poplatky při odhlášení:
Po deadlinu (týden před kurzem) , tj. 24. února 2024 se kursovné nevrací, pouze v případě přihlášeného náhradníka. Týden před deadlinem propadá zaplacená záloha, nebo 1000,-Kč z kursovného (manipulační poplatky).
Sobota a neděle 16 – 17. března 2024 - Fermentace
10 – 17 h sobota, 10 – 14 h neděle
Zkušená a povolaná lektorka Alena Gajdušková vás během dvou dnů seznámí s tím, jak a kdy a proč se fermentované potraviny a nápoje začaly připravovat, jaké mají příznivé účinky na náš organismus, jaké procesy ve fermentovaných potravinách probíhají, za jakých nejlepších podmínek probíhají a k jakým proměnám vstupních surovin dochází. Mimo jiné založíme chlebový žitný kvas, v neděli si z něj k obědu připravíme skvělé kyselo, budeme ochutnávat domácí ocet ze starých kompotů a marmelád, kvašená celá jablka, čajovou kombuchu (kulturu si budete moci odnést domů), mléčný nápoj z tibetského hříbku, vodní kefír, zázvorové pivo, rychlý kvašený salát, suricu a mnoho dalšího. Naučíte se připravovat domácí penicilin (všelék na zimní infekční neduhy), mléčně kvašené houby, nápoj z červené řepy i domácí sýr kakánek.
Cena: 3500,-Kč
Přihlášky na kurz se uzavírají 9. 3 2024 ve 24.00 h.
Účast si zajistíte zaplacením zálohy 1.000,-Kč na účet 670100-2202641788/6210
Storno poplatky při odhlášení:
Po deadlinu (týden před kurzem) , tj. 9. března 2024 se kursovné nevrací, pouze v případě přihlášeného náhradníka. Týden před deadlinem propadá zaplacená záloha, nebo 1000,-Kč z kursovného (manipulační poplatky).
Při společnosti Stavební huť ve Slavonicích vzniklo rekonstrukcí zchátralého objektu s podporou dotace Ministerstva průmyslu a obchodu v roce 2022 školicí středisko, zaměřené na propagaci a školení uchování tradičních řemesel a postupů nejen při rekonstrukci památek. Je otevřené pro všechny - školy, odborné instituce, laickou i odbornou veřejnost. Najdete jej v Nádražní ulici 621, kousek před vlakovým nádražím. Kontakty a všechny informace najdete na www.shslavonice.cz.